Широківська сільська військова адміністрація

Луганська область, Щастинський район

06.08.2024 11:05

Як проходить навчання в автошколі для осіб з інвалідністю

2fffd41a-bce3-45f3-a9c3-1365ac647489.jpg

Навички з водіння — не забаганка, а необхідність, особливо для наших захисників. Військові, які зазнали значних травм, можуть отримати посвідчення водія вперше чи навчитися керувати спеціально переобладнаною автівкою з ручним керуванням. Для цього Міністерством внутрішніх справ був реалізований флагманський проєкт «Автошколи для осіб з інвалідністю». Саме на базі вищих навчальних закладів МВС у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі, Кривому Розі та Кам’янець-Подільському працюють спеціальні автошколи.

Як проходить навчання, на прикладі автошколи для осіб з інвалідністю при Національній академії внутрішніх справ у Києві, дізналася знімальна група телеканалу СТБ для марафону «Єдині новини».

Кирило Чернишев — військовослужбовець. Рік тому у боях під Кремінною на Луганщині ворожа куля потрапила йому у поперек. Через складне поранення чоловік не відчуває ніг та не може пересуватися без милиць. Кирило розпочинав навчання з водіння ще до повномасштабного вторгнення, але війна поставила мрію керувати автівкою на паузу, тепер він знову сів за кермо:  «Водій мені довірив, вже на першому занятті по місту ми їхали. Я навіть не очікував такого… Тільки на ручне керування, стопи не працюють.»

Теорію майбутні кермувальники вивчають у спеціально обладаних класах. Також є можливість прослухати теоретичний курс онлайн. Практичні заняття організовують так, аби слухачам автошколи було максимально зручно: «Автомобіль ми підтягуємо ближче до місця проживання, зокрема закриваємо Київ і лівий берег, і правий,  — розповідає керівник підрозділу з автомобільної підготовки Національної академії внутрішніх справ Олександр Супруненко. — Домовляємося індивідуально. Робимо так, щоб все було зручно. Буває так, що люди з інших регіонів приїжджають до нас на практичний курс і живуть у нас. Є спеціально обладнана кімната на території академії.»

Після успішного навчання в автошколі кандидати у водії звертаються до сервісного центру для складання практичних іспитів на транспортному засобі з ручним керуванням.

«Якщо особа хоче скласти іспит на нашому транспортному засобі, то бажано отримати інформацію щодо наявності цих автівок, які переобладнані, а їх у нас поки що п’ять. Це місто Київ, це Львів, Харків, Одеса, Дніпро,» — розповідає начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

«Автошколи для осіб з інвалідністю» – це флагманський проєкт Міністерства внутрішніх справ України, який реалізується у рамках ініціативи «Без бар’єрів» Першої леді України Олени Зеленської.

Загальна тривалість навчання в автошколі для осіб з інвалідністю – 11 тижнів. Із них 64 години – теоретичний курс, та 40 годин – практичний курс. Орієнтовна вартість: 6000 гривень. Аби потрапити на навчання, треба заповнити анкету на сайті.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.

 

____________________________________________________________________________________________________

Громада у соцмережах: