Широківська сільська військова адміністрація

Луганська область, Щастинський район

27.09.2024 15:30

Герої Без Зброї: Станіслав Мовчан — рятувальник, відданий своїй справі

4ab51029-0ec6-4a91-8c15-93dd1e5bfdd6.jpg

Станіслав Мовчан вже 11 років віддано служить у лавах ДСНС України. Свою кар'єру він розпочав із посади санітарного інструктора-дезінфектора у відділенні спеціальної обробки групи РХБЗ. Сьогодні він обіймає посаду заступника начальника аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Луганській області.

З початку повномасштабного вторгнення Станіслав неодноразово брав участь у рятувальних операціях. У 2022 році він проводив евакуацію мирних жителів і доставляв гуманітарні вантажі в місто Бахмут та сусідні населені пункти. На інженерній техніці брав участь у численних аварійно-відновлювальних роботах після обстрілів, ліквідовуючи наслідки влучання ворожих снарядів у місті Харків.

Одним із найскладніших випробувань для Станіслава стала участь в евакуації людей після підриву Каховської ГЕС у місті Херсон. Він допомагав постраждалим, евакуйовував людей у безпечні зони, доставляв гуманітарну допомогу та, після зниження рівня води, проводив роботи з очищення територій від небезпечних залишків, принесених водою.

Станіслав неодноразово залучався до ліквідації наслідків ворожих ракетних обстрілів у місті Харків. Одними з найрезонансніших випадків стали удари по будівельному гіпермаркету "Епіцентр" та багатоповерхових житлових будинках. "Найбільше вразило те, що зараз просіюють згарище, намагаючись знайти рештки людей, які ще вчора вибирали в 'Епіцентрі' шпалери чи ламінат для свого дому, а сьогодні ми сподіваємось знайти хоч якусь частинку, щоб ідентифікувати людину по ДНК", — згадує Станіслав.

Сьогодні, попри всі випробування, Станіслав продовжує працювати у ДСНС Луганщини. Його мрія — повернутися додому, до мирних Лисичанська та Привілля, улюблених міст, які обов'язково залишаться українськими. "Наша мета — робити все можливе для наближення цього дня", — зазначає він.

____________________________________________________________________________________________________

Громада у соцмережах: