Широківська сільська військова адміністрація

Луганська область, Щастинський район

25.09.2024 11:30

Прозорість та підзвітність як спільний результат взаємодії влади та громадськості

90fc45d6-0032-4270-96fc-2985cdc62962.jpg

24 вересня представники облдержадміністрації, райдержадміністрацій, Агентства регіонального розвитку, а також громадськості Луганщини, взяли участь у презентації результатів дослідження «Бюджет в екзилі» у прес-центрі інформагентства «Укрінформ».

У його рамках експерти від низки громадських організацій розробили методологію аналізу рівня прозорості та ефективності бюджетних процесів в тимчасово окупованих громадах, органи влади яких працюють поза межами власних громад.

Співвиконавцями проекту виступили «Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець» у співпраці з громадською ініціативою «За прозорі місцеві бюджети!» за підтримки міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

До обговорень долучився директор програмної ініціативи «Демократична практика» міжнародного фонду «Відродження» Олексій Орловський.

«Здійснено моніторинг наповнення та витрачання коштів бюджетів в 10 пілотних громадах Луганської та Донецької областей з точки зору прозорості та ефективності цих процесів. Також експерти провели глибинні інтерв'ю з представниками органів місцевого самоврядування та військових адміністрацій і фокус-групи з представниками громадянського суспільства та на основі отриманих даних підготують аналітичний звіт і рекомендації щодо викликів та ризиків формування й витрачання бюджетів громад, що знаходяться в окупації», – пояснила Олена Ніжельська, керівник проекту, коментуючи мету, методологію дослідження та його індикатори.

За даними дослідження, бюджетні надходження у 2023 році скоротилися у громад на 70% порівняно з 2021 роком.

Рекомендаціями та пропозиціями, заснованими на висновках, стали: уніфікація системи управління для усіх тимчасово окупованих громад, як у 2014 році, так і в період відкритої російської агресії; адаптація чинного трудового законодавства до потреб воєнного часу, зокрема, врегулювання питання спрощеного звільнення працівників; функціональний аналіз органів влади з метою адаптації їхньої структури під актуальні потреби; оптимізація мережі бюджетних установ та комунальних закладів для уникнення невиправданих витрат; перегляд структури бюджетних видатків на даному етапі.

Ключовою проблемою, це відображено у рекомендаціях, учасники заходу визначили брак комунікації між владою в особі військових адміністрацій під час здійснення закупівель на значні суми.

На думку експертів, влада виступає з поясненнями вже після виникнення резонансної ситуації, а не намагається її попередити.

Разом з тим, вони погодились із необхідністю дотримування військовими адміністраціями населених пунктів певних меж поширення інформації про закупівлі, оскільки значна частина придбаних матеріальних активів бере участь у зведенні фортифікаційних споруд на території області та посилення обороноздатності держави.

Результати дослідження разом із рекомендаціями будуть передані до профільних комітетів Верховної Ради України, заінтересованих центральних органів влади для подальшого опрацювання та втілення у сфері державної політики.

____________________________________________________________________________________________________

Громада у соцмережах: