Широківська сільська військова адміністрація

Луганська область, Щастинський район

17.09.2024 15:30

Олексій Кулеба: Завдання Уряду – посилити спроможність громад у сфері відновлення та розвитку

832171a9-169e-4321-b994-f2b6735bfd67.jpg

17 вересня представники Луганської облдержадміністрації долучились до експертної дискусії «Державна регіональна політика: інструменти впровадження».

Темами дискусії стали питання узгодження національного законодавства України та Європейського Союзу, синхронізація багатьох галузевих стратегій із відновлення та розвитку громад і територій в Україні, яких зараз нараховується близько 60, підвищення якості управління публічним інвестуванням та використанням матеріальних ресурсів, інституційне відновлення та місце обласних рад у ньому.

Олексій Кулеба, Віце-прем’єр-міністр – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України зауважив, що на даний час базовим документом, який визначає засади державної політики у галузі розвитку громад, є Державна стратегія регіонального розвитку на 2021-2027 роки, затверджена відповідною постановою Уряду.

Разом з тим, він нагадав про необхідність її оновлення та приведення у відповідність із вимогами часу та тими викликами, які стоять перед суспільством зараз. Головними інструментами з боку останнього у впроваджені державних рішень мають стати більш активне подання пропозицій до місцевих стратегій, перезапуск роботи всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, посилення спроможності громад.

Завданням Уряду є якраз посилення матеріальних, адміністративних та організаційних можливостей територій.

Міністерство вже розпочало підготовку плану заходів з реалізації згаданої стратегії на період 2025-2027 років, тому до лютого 2025 року регіони мають оновити власні стратегії та плани їхньої реалізації на основі SMART-спеціалізації.

Пріоритетними завданнями оновленої стратегії мають виступати: відновлення місцевого самоврядування на деокупованих територіях та завершення процесу децентралізації, створення низки умов для повернення громадян України додому, реінтеграція ветеранів, відновлення інфраструктури із її фокусом на інклюзії та доступності.

У той самий час, розробка та імплементація стратегій на тимчасово окупованих територіях, зокрема на Луганщині, мають відбуватися поступово та будуть залежати від ситуації на фронті.

Також за словами Олексія Кулеби, в облдержадміністраціях для спрощення процесів комунікації та взаємодії із органами місцевого самоврядування будуть введені посади заступників голів з питань євроінтеграції та міжнародної технічної допомоги.

Присутня на заході народна депутатка України Олена Шуляк озвучила намір Парламенту виступити із рядом законодавчих ініціатив у сфері інтегрованих систем по роботі із даними та муніципальної статистики, вирішення питання із забезпечення населення житлом та розробки проекту відповідної національної стратегії, розподілення повноважень між державними органами та місцевим самоврядуванням у питанні відновлення та розвитку територій.

Керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Штефан Шльонінг акцентував увагу присутніх на необхідності додержання фінансової дисципліни під час реалізації стратегій з розвитку. За його словами, на даний час близько 850 громад отримують допомогу від європейських партнерів на реалізацію проектів в Україні у 15 регіонах.

На думку учасників дискусії органи влади усіх рівні мають сконцентруватися на якісній імплементації законів та підзаконних актів, а також на кількості реалізованих проектів в рамках впровадження місцевих стратегій. Це має стати індикатором результативної роботи.

Захід ініційований та організований Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з Представництвом Європейського Союзу в України, програмам GIZ UA та ULEAD.

____________________________________________________________________________________________________

Громада у соцмережах:

          

53bbc317-ddec-423d-86df-8c07a468ac94.jpg 5064066d-e516-4c8b-b492-83873a33f8ec.jpg