Широківська сільська військова адміністрація

Луганська область, Щастинський район

06.09.2024 09:25

У «лнр» шукатимуть золото, основні запаси якого вичерпалися 125 років тому

27413478-d37e-4d50-b1c9-f717d918e3ef.jpg

Проте головне – зробити гучну заяву. Бо видобутку золота, алмазів й інших корисних копалин на території рф вдосталь. Як і запасів.

Існувало колись на Луганщині Бобриківське родовище, розташоване в Антрацитівському районі. Про нього й вирішили згадати окупанти і оголосили аукціон серед інвесторів на право експлуатування.

Переможець зробить вигляд, що не володіє інформацією про те, що рудоносні жили там були вичерпані ще до 1900 року – тобто 125 років тому. Саме тоді й закрилися місцеві підприємства, які встигли видобути 73 030 пудів свинцево-срібної і цинкової руд, а також 246 410 пудів руди, що містила золото.

На цьому крапка. Перетворити її на кому неодноразово намагалися і в радянський період, і в часи незалежності України.

Зокрема, у 2000-х роках українські геологи та міжнародні інвестори дійшли висновку, що вкладатись у такі ініціативи недоцільно, оскільки витрати на видобуток перевищують будь-які потенційні доходи. Бо у родовищі міститься невелика кількість покладів золота в руді, а процес очищення при цьому дуже складний та високовартісний.

У часи втікача януковича дозвіл на видобуток золота отримало підприємство «Донецкий кряж» з уставним капіталом 10 тисяч гривень, засновником якого була компанія «Луганск голд лимитед» –дочка фірми з Австралії. Керував цим чоловік із зовсім не австралійським прізвищем Карпинський. Роботи профінансували на 8 мільйонів доларів, а результатів майже не було.

У так званій «лнр» безвиграшну для населення та безпрограшну для окупаційної влади схему спробують реалізувати ще раз. Золота у достатній кількості вони не знайдуть, а от родовище з кремлівських коштів дає непоганий видобуток.

____________________________________________________________________________________________________

Громада у соцмережах: