Широківська сільська військова адміністрація

Луганська область, Щастинський район

30.08.2024 10:40

При розробці луганського плану заходів Концепції розвитку охорони психічного здоров’я особлива увага приділяється формуванню мережі послуг з психосоціальної підтримки та їхньої доступності для ветеранів та ВПО

8b67afcc-0388-47f6-ac2a-95f9636de31e.jpg

Про це зазначила заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, яка взяла участь у робочій зустрічі з регіональними командами, що впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?» у громадах.

Головувала на заході Перша леді України Олена Зеленська, яка наголосила на успішному запозиченні кращих закордонних практик із надання підтримки в питаннях ментального здоров’я, але водночас – на унікальності нашої програми, бо жодна з прогресивних країн не переживає того, що українцям доводиться щодня.

«Кожен регіон уже має свій унікальний досвід – від життя під постійними обстрілами до влаштування сотень тисяч людей, які були вимушені залишити свої домівки», – зауважила вона.

Як поінформувала Катерина Безгинська, яка є уповноваженою з питань впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Луганській області, наразі облдержадміністрацією формується План заходів на 2024-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Луганській області на період до 2030 року та Соціальний паспорт регіону. Відповідні пропозиції все зібрані робочою групу – триває їх аналіз та провадження до програми заходів.

«При розробці Плану особливу увагу приділено формуванню обласної мережі послуг з психосоціальної підтримки та їхній доступності для наших переселенців, – каже заступниця голови Луганської облдержадміністрації. – Ще одним пріоритетним напрямом є розвиток психологічної допомоги ветеранам, людям, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалим учасникам Революції Гідності, членам їхніх сімей та представникам родин загиблих Захисників та Захисниць».

На постійній основі організовано підвищення професійної компетентності працівників, які надають соціальні послуги. Триває розширення мережі послуг із первинної психологічної підтримки на первинній ланці медичної допомоги, тобто у сімейного лікаря, в системі екстреної медичної допомоги.

Перша леді України Олена Зеленська, звертаючись до учасників, також відзначила, що починати допомагати людині потрібно у той момент, доки її травматичний досвід не виріс у розлад. Тобто, подолання проблеми може починатися навіть не в кабінеті психолога чи психотерапевта, а вже в розмові із сімейним лікарем чи з консультантом у Центрі життєстійкості.

До зустрічі долучилися управлінці з медичної та соціальної сфер, психологи та психотерапевти, керівники проєктів неурядового сектору, вчителі, лікарі зі 122 територіальних громад 20 областей країни.

Нагадаємо, що супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яку ініціювала Олена Зеленська, здійснює Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів за експертної підтримки ВООЗ.

____________________________________________________________________________________________________

Громада у соцмережах:

          

64bfb5a2-2f97-4729-8c11-5d0138ed2882.jpg 18eb1f92-4a95-4a2a-9cd2-93ac4adb63dd.jpg 7b05a283-b215-4e5e-9754-f9377ac7a4ec.jpg 8e32b421-ee8f-46b0-a69a-a28b25ef3574.jpg