Широківська сільська військова адміністрація

Луганська область, Щастинський район

21.08.2024 19:50

Під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України відбулася панельна дискусія «Стан готовності територіальних громад до сталого проходження опалювального сезону 2024-2025 року»

e7d503e5-32c8-44a9-b715-af92846bc315.jpg

У Кропивницькому під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України відбулася панельна дискусія «Стан готовності територіальних громад до сталого проходження опалювального сезону 2024-2025 року».

Дискусію модерувала перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко. Спікерами були міністр енергетики України Герман Галущенко, т.в.о. міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков, секретар РНБО Олександр Литвиненко, голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Олексій Чернишов, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Юрій Власенко.

Крім того, учасниками панельної дискусії стали начальник ОВА та голови територіальних громад.

Юлія Свириденко звернула увагу на те, що вирішення енергетичних викликів в Україні є першочерговим і безпрецедентним завданням.

«Україна втратила половину генеруючих потужностей, пошкоджено вісім ТЕС та три ТЕЦ, чотири  ГЕС, дві СЕС. І, вочевидь, наше завдання перед початком опалювального сезону – відновити частину втрачених потужностей і думати про забезпечення генерацією на новий опалювальний сезон. Для цього Уряд запровадив низку кроків. Першочергові задачі – максимально відновити пошкоджені потужності, розбудувати розподільну генерацію і забезпечити першочергові антикризові рішення», – підкреслила міністерка.

Крім того, за словами Юлії Свириденко, в Україні вже діють закони та програми, які мають посприяти збільшенню обʼємів генерації та обсягів імпорту електроенергії для споживачів. 

Секретар РНБО Олександр Литвиненко звернув увагу на те, що ворог наразі активно атакує розподільчі потужності в країні і продовжуватиме робити це надалі. Тому громади мають шукати шляхи самостійного забезпечення електроенергією.

«Памʼятаймо, що зима близько. І ця зима буде складнішою за дві попередні. Уряд, регіони і громади мають стати єдиним механізмом для досягнення енергетичної стійкості. Багато чого вже зроблено, але вже зрозуміло, що генерації на цю зиму не вистачить. Розподілена генерація у цьому випадку може стати помічним механізмом для громад, який забезпечить стійкість обʼєктів критичної інфраструктури і соціальних обʼєктів, балансування енергосистеми, впровадження технологій та економічний розвиток громад», – заявив Литвиненко.

Герман Галущенко окреслив ключові напрямки діяльності Міненерго. Серед них: реалізація ремонтної кампанії, відновлення енергетичних обʼєктів і потужностей, розподілена генерація, накопичення ресурсів.

«У міністерстві вже працюють п’ять робочих груп, які напрацьовують конкретні проєкти, до яких вже долучаються донори. Це ремонт і відновлення, розподілена генерація, реалізація систем захисту і енергопостачання. Остання група співпрацює з Мінінфраструктури. Ці групи розглядають питання, які ми сьогодні і розглядаємо. У них працюють спеціалісти, які готові допомогти, особливо в технічних питаннях реалізації проєктів», – підкреслив міністр.

При цьому Герман Галущенко закликав представників громад звертатися до цих експертів і отримувати оперативну допомогу.

Своєю чергою Василь Шкураков звернув увагу на те, що наразі в Україні діє штаб з підготовки до опалювального періоду. Його силами вже виявлено ключові моменти підготовки до ОЗП.

Наразі в рамках підготовки до опалювального сезону провели ремонти покрівель та внутрішньобудинкових систем теплопостачання, а також промивання систем теплопостачання. Наразі понад 90 тис. житлових будинків готові до зими.

Своєю чергою Олексій Чернишов зазначив, що у 2024 році має багато особливостей. Зокрема, йдеться про брак електроенергії, руйнування генерації, неоднозначна ситуація із системами розподілу.

«Що стосується питання газу, то зараз – це джерело електроенергії та тепла для наших підприємств і домогосподарств. Обʼєм газу є дуже важливим. У 2024 році план державного видобутку наближається до 15 млрд м3. Ця цифра амбітна, але результати семи місяців свідчать про перевиконання. Тому ми можемо впевнено дивитися у цю зиму і розуміти, що ми можемо пройти її виключно на українському газі», – заявив Олексій Чернишов.

Юрій Власенко зазначив, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг наразі здійснює низку заходів щодо полегшення процедури приєднання до електромереж. Сьогодні громади мають більше можливостей для встановлення альтернативних джерел електроенергії, а також максимального використання обʼєктів енергетичної інфраструктури. 

https://www.congress.gov.ua/vidnovlennia-heneratsii-alternatyvni-dzherel...

 

____________________________________________________________________________________________________

Громада у соцмережах:

          

52c92166-7f68-4391-bebe-6ab18fcfb787.jpg e9e33f36-b15c-435a-90f4-e9b21040eff5.jpg 1c5339c9-f1eb-4343-ba18-23743195bfe0.jpg