Широківська сільська військова адміністрація

Луганська область, Щастинський район

24.07.2024 17:00

Сексуальне насильство під час конфлікту – це воєнний злочин

66a13e0f7e214__1.jpg

У Києві відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань протидії сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією росії проти України, та надання допомоги постраждалим.

Головувала на заході Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Луганщина була представлена заступницею голови облдержадміністрації Катериною Безгинською та директоркою Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонорою Поліщук, які долучилися до засідання онлайн.

Спеціальним гостями стали члени технічної місії групи експертів Офісу Спецпредставниці Генсека ООН щодо сексуального насильства в конфліктах.

На початку Катерина Левченко відзвітувала про роботу МРГ за першу половину року та плани до кінця 2024 року.

Згодом заступниця координатора ООН з питань боротьби із сексуальним насильством у конфліктах Ліндсі Форслунд презентувала Проєкт «Дії ООН проти сексуального насильства під час конфлікту (СНПК)».

Метою програми є посилення спроможності національних органів влади щодо реагування на СНПК, орієнтованого на потреби постраждалих осіб та з урахуванням гендерних аспектів, а також надання підтримки постраждалим.

У свою чергу, старший радник з питань політики Офісу Спецпредставника СНПК Тондерай Чікхува презентував проєкт «Спільної програми для України з питань СНПК».

Під час заходу презентовано попередні підсумки реалізованих проєктів, обговорено перспективні напрями подальшої взаємодії. В рамках діючих проєктів представлено напрацьовані механізми репарацій для осіб, постраждалих від СНПК.

Ключовим аспектом залишається налагодження комунікації між державними інституціями, обласними адміністраціями та представниками міжнародних недержавних організації.

«Питання дотримання прав цивільних осіб та недопущення проявів сексуального насильства до представників обох статей мають кричуще значення для Луганщини. На окупованих територіях росіяни проводять кампанії із залякувань цивільного населення та не гребують будь-якими проявами тиску – морального та фізичного», – прокоментувала подію Катерина Безгинська.

____________________________________________________________________________________________________

Громада у соцмережах:

          

a98f18cd-b9b7-4fac-94d4-4e4a2c61ddb7.jpg 5f9e4ab0-746d-432c-a4d4-a169167ddb0d.jpg